Onze opleidingen

Op het SAL heb je keuze uit heel wat studierichtingen, altijd met het accent op zorg en/of wetenschap. Je vindt zeker een richting die bij jou past, waar jij je goed in voelt. Bij ons ligt de klemtoon op leren met je hart, verstand en handen. Waar wil jij in de toekomst het verschil gaan maken?

Ik wil zoeken op:

Welkom vanaf de 2de graad

In het SAL kan je terecht vanaf de 2de graad. Zo zit je meteen samen met leerlingen die alvast een heel bewuste keuze hebben gemaakt en al dromen van een toekomt in de zorg of wetenschap.

Onze studiedomeinen

Beleef wetenschap

beleefwetenschap

Gebeten door wetenschap, technologie, creativiteit en innovatie? Ben je tegelijkertijd ook gefascineerd door het hoe, wat en waarom achter die praktijk? Dan is een wetenschappelijke richting iets voor jou. Wie weet schuilt er in jou wel een toekomstig ingenieur of laborant!

* Via CLIL krijgen leerlingen niet-taalvakken in het Engels.

Zorgen voor nu

zorgenvoornu

Ben je sociaal voelend en werk je graag met mensen? Heb je interesse in voeding, verzorging en gezondheid? Wil je afwisselend werk waarin je zowel je hoofd, handen als hart moet gebruiken? Een job in de zorg, welzijn of onderwijs: daar raak je nooit op uitgekeken!

Derde en vierde jaar

Nieuw

Hou je van chemie, laboactiviteiten en biochemische processen? Heb je oog voor detail en ben je theoretisch sterk? En wil je nadien graag verder studeren? Kies dan voor  Biotechnologische STEM-wetenschappen. Je krijgt een brede algemene vorming en focust op chemie, biologie, fysica, wiskunde en actuele ecologische en biotechnologische thema’s. Je besteedt veel aandacht aan de theorie en je leert problemen onderzoeken, analyseren en oplossen aan de hand van de wetenschap. Zo kan je later, na je hogere studies, aan de slag in de industrie.

Nieuw

Hou je van chemie, laboactiviteiten en biochemische processen? Werk je graag nauwkeurig en heb je oog voor detail? En ben je er nog niet uit of je nadien meteen wil gaan werken of verder wil studeren? Dan is Biotechnieken een goede keuze. Je krijgt een brede algemene vorming en focust op wetenschappelijke vakken als chemie, fysica en wiskunde. Je krijgt veel theorie en praktijk. Je leert problemen onderzoeken, analyseren en oplossen aan de hand van de wetenschap. Zo word je de ideale labomedewerker of operator van morgen.

Nieuw

Ben je geboeid door de mens en zijn gedrag, de samenleving en de actualiteit? Verdiep je je graag in filosofie, sociologie en psychologie? En wil je nadien graag verder studeren? Dan is Maatschappij- en Welzijnswetenschappen de ideale keuze. Je krijgt veel theorie, maar je legt ook de verbanden naar de samenleving. Je leert nadenken over wie we zijn, over goed en kwaad, de zin van het leven.

Nieuw

Ga je graag om met kinderen en volwassenen en hou je ervan om voor hen te zorgen en hen thuis te begeleiden? Heb je veel interesse in gezondheid en opvoeding? En ben je er nog niet uit of je na de 3de graad meteen wil gaan werken of verder wil studeren? Dan is Maatschappij & Welzijn iets voor jou. Je leert meer over toegepaste psychologie, pedagogiek en toegepaste biologie. Je krijgt zowel theorie als praktijk. Zo kan je nadien nog veel kanten uit.

Nieuw

Help je graag mensen? Word je blij van het verzorgen van baby’s, het zorgen voor kinderen of ouderen? Wil je na je studies meteen gaan werken? Dan is de richting Zorg en Welzijn echt iets voor jou. Je leert ook veel over huishouding en gezonde voeding. Ideaal als jij heel sociaal voelend bent en een groot hart hebt voor je medemens.

Vijfde en zesde jaar

Ben je gepassioneerd door chemie, wetenschappen en labo? Zie je het wel zitten om later als laborant of procesoperator te werken? En kan
je persoonlijk en nauwgezet proeven uitvoeren?
Dan ben je klaar voor de 3de graad Chemie.

Wil je later graag nauw samen werken met een apotheker? Klanten bedienen, cosmetica en parafarmaceutische producten verkopen? Tijdens deze opleiding leer je alle nodige kennis op het vlak van farmacologie, plantkunde, toxicologie,…Een ruime belangstelling en aanleg voor wiskunde is ook belangrijk!

Wil je graag zaken uit de natuur en wetenschap kunnen verklaren? Dan is Techniek–Wetenschappen iets voor jou. In deze studierichting ligt de nadruk op de studie van de wetenschappen (biologie, fysica en vooral chemie) en op het onderzoek in het laboratorium. Je kan ook kiezen voor de optie CLIL. Dan krijg je het vak toegepaste Chemie in het Engels.

Ben je sociaal en heb je een brede interesse in mens en maatschappij? Heb je een grote belangstelling voor wetenschappelijke en technische toepassingen? Wil je meer weten over voeding, milieu en communicatie? Dan is deze richting iets voor jou.

Ben je sociaalvoelend? Heb je interesse voor de mens en wat hem of haar beweegt? In deze studierichting leer je meer over de omgang met mensen op fysiek, psychisch en sociaal vlak.

Verzorging

Werk je graag met mensen? Word je blij van het verzorgen van baby’s of het zorgen voor bejaarden? Dan is de richting Verzorging echt iets voor jou. Het accent ligt hierbij op zelfzorg, mantelzorg en zorg binnen de eigen omgeving. Je leert ook veel over huishouding en gezonde voeding. Ideaal als jij heel sociaal voelend bent en een groot hart hebt voor je medemens.

Na de 3de graad

Geslaagd voor de richting Verzorging? Dan kan
je nog een specialisatiejaar Kinderzorg volgen.

7de jaar specialisatie

Geslaagd voor de richting Verzorging? Volg dan nog een specialisatiejaar Thuis- en Bejaardenzorg, Zorgkundige.

Se-n-se

Droom je ervan om in een tandartspraktijk aan de slag te gaan? Dat kan al na 1 jaar intensieve opleiding als Tandartsassistent.

Se-n-se

Wil je graag geneesmiddelen bereiden en alles over de werking ervan leren? Dan is de opleiding Apotheekassistent wel iets voor jou! In één jaar tijd leer je alle kneepjes van het vak. Je leert meer over de werking van de apotheek en het werk van de apotheekassistent. Zo kan je nadien snel aan de slag.