onzeschool (2)

Onze school

Het SAL heet je welkom

Het SAL is al 80 jaar een begrip in Lier en omstreken.

Onze school heeft jarenlange ervaring en vernieuwt én verbetert constant. We houden continu de vinger aan de pols. We gebruiken moderne technologieën voor het best mogelijke onderwijs.

Met de vernieuwing van het secundair onderwijs bieden we studierichtingen aan uit het domein STEM en uit het domein Maatschappij en Welzijn. Zo blijven we trouw aan onze school voor Zorg en Wetenschap.

Het SAL is een hartelijke school. Er heerst een leuke sfeer en iedereen kan zich op zijn eigen tempo ontplooien. Onze leerlingen staan centraal!

Samen maken we er een tof jaar samen leren, samen leven, en samen werken van!

Een goede keuze!
Voor iedereen

In het SAL vindt iedereen zijn weg én zijn eigen plekje. Onze lokalen zijn verspreid over 2 campussen (2de graad en 3de graad). Onze klassen zijn voorzien van de nieuwste technologie om leren zo aangenaam mogelijk te maken. We zijn trots op onze nieuwbouw en op onze knap uitgeruste praktijklokalen. We proberen ook de vrije momenten zo aangenaam mogelijk te maken: we bieden een nette, groene recreatieruimte én een lichte en ruime refter.

Alle kansen

Wij geven alle leerlingen alle kansen. Dat doen we ook met anderstalige nieuwkomers. Zo kunnen leerlingen van de OKAN-klassen samen met een buddy Lier verkennen.

Woorden én daden

Leren is op het SAL een totaalpakket! Niet alleen op de schoolbanken, maar ook daarnaast willen we dat je kan leren. Ook tijdens je stage, je integrale opdrachten, in de keuken of in het labo pas je alles toe wat je leerde. Onze leerkrachten willen er zijn voor elke leerling als coach en begeleider. Hun grootste zorg is dat leerlingen zich goed voelen op school.

Inspraak

In de schoolraad krijg je als leerling inspraak in ons schoolbeleid. Want ook jouw mening telt! Directie en leerkrachten gaan met jou in dialoog en staan open voor elke opmerking of suggestie. We maken samen school, met jou!

Topligging

Het SAL ligt in hartje Lier … je kan dus genieten van het bruisende stadsleven en van de nabijheid van winkels en gezellige terrasjes of sportinfrastructuur. En dat bovendien in een groene omgeving! Onze school is makkelijk bereikbaar met bus, trein of met de fiets. Het SAL heeft dus echt een topligging.

Betrokken ouders

Wij vinden het belangrijk dat ouders betrokken worden bij de schoolloopbaan van hun kinderen. Daarom willen wij op elk moment in dialoog gaan met de ouders. We nodigen ze geregeld uit op infoavonden en contactavonden om het rapport te bespreken. Heb je als ouder nog andere vragen, dan nemen onze leerkrachten of ons zorgteam graag de tijd om ze te beantwoorden.

Welzijn? Het zal wel zijn!

Wij vinden het belangrijk dat leerlingen zich goed voelen op onze school, dat reflecteert ook in hun resultaten. Daarom doen wij graag extra inspanningen om het hier zo aangenaam mogelijk te maken: we plannen uitstapjes – zoals een bioscoopbezoek, een theatervoorstelling of een milieudag- , we sluiten elk trimester op een fijne manier af en nemen geregeld tijd voor mekaar tijdens klasuurtjes.

Het SAL: vernieuwd én vernieuwend

Lessen volgen bij het SAL? Dat doe je in goed uitgeruste les- en praktijklokalen:

voorzien van moderne multimedia: interactieve schoolborden, zoals smartboarden, chromebooks, internet over heel het schooldomein…

als Google Reference School houden we mee de vinger aan de pols bij de laatste vernieuwingen binnen de Google omgeving.

computerlokalen, flexibele leslokalen, keukens, skillslabs, turnzaal, polyvalente ruimtes, …

labolokalen

een nieuw chemielokaal, biologielokaal, een tandartspraktijk, een praktijklokaal farmacie en 2 vaardigheidslokalen verzorging

Praktisch

Uurschema

8.25 u.: alle leerlingen zijn op school

08.30 u.: begin van de lesdag

10.10 -10.20 u.: pauze

12 of 12.50 u. (afhankelijk van je lessenrooster): middagpauze

14.30 – 14.40 u.: pauze

15.30 of 16.20 u.: einde lesdag

Smartschool en Google Suite voor educatie

We gebruiken Smartschool (elektronisch leerplatform) en Google Suite voor educatie om:

 • te communiceren met leerlingen en ouders via berichten;
 • lesonderwerpen aan te kondigen;
 • taken en lessen te communiceren;
 • leerlingen aan opdrachten samen te laten werken;
 • schooldocumenten te bewaren en te delen;
 • ouders de puntenboek te laten raadplegen en te laten communiceren met de leerkrachten.

Digisprong

Ook het SAL maakt de DIGISPRONG!

Jaren hebben we zelf de nodige computers voorzien voor onze leerlingen/studenten. Vanaf het schooljaar 2022-23 voorzien we voor elke leerling/student op het SAL een eigen toestel.

Tijdens het schooljaar 2021-22 wordt ons netwerk voorbereid om dé sprong optimaal te kunnen maken in het volgende schooljaar.

Het SAL kiest voor het gebruik van Chromebooks, een keuze die we al jaren geleden gemaakt hebben. We zien hier vele voordelen in: Google werkt vanuit  ‘de cloud’, Google Drive, geen probleem met zoekgeraakte documenten, gemakkelijk in beheer, intuïtief gebruik, prijskwaliteit én toch performant!

Je hoeft het toestel niet zelf aan te kopen. Mits het betalen van een waarborg krijg je een Chromebook in bruikleen voor de duur van je opleiding op het SAL! Deze toestellen hebben ook een service contract waardoor je steeds geholpen wordt bij problemen. 

onzeschool

Pauze

 • 10 minuten pauze in de voor- en namiddag.
 • In onze gezellige living kan je even ontspannen.
 • Tijdens de pauze mag je je gsm gebruiken.
 • Zit je in de derde graad? Dan mag je tijdens de middagpauze de school verlaten.

Google Reference School

Het SAL is een Google Reference School en houdt zo de vinger aan de pols bij de laatste vernieuwingen binnen de Google omgeving.

Kosten / Studietoelage

 • De kostprijs van studiemateriaal is sterk afhankelijk van de studierichting.
 • Meer informatie kan je verkrijgen via onze school.

Leerlingbegeleiding

“We proberen leerlingen echt alle leerkansen te bieden op verschillende vlakken. Bij leerstoornissen bekijken we welke individuele behoeften er zijn in de klas. Daarnaast zorgen we er ook voor dat leerlingen op socio-emotioneel vlak alle ondersteuning krijgen.” – Mevr. Wendy Gysen en mevr. Liesbet Rommes

Zorgen voor elkaar

Op school

Naar school gaan … dat is meer dan leren en presteren. Soms lukt het minder vlot … Of voel je je niet zo goed. Soms heb je moeite met het verwerken van de leerstof of spelen er psychosociale problemen mee. Dan vangen we je zo goed mogelijk op. Op elk moment willen wij er voor jou zijn.

  De klastitularissen zijn er als eerste aanspreekpunt, voor de leerlingen van hun klas.

  De leerlingenbegeleiding is je aanspreekpunt voor al je zorgvragen. Zij is de brugfiguur tussen de school en het CLB of andere externe diensten.

  Elke leerling met leermoeilijkheden of psychosociale problemen krijgt van ons de volle steun.

  Samen met jou gaan we op weg en zorgen we ervoor dat je je zo goed mogelijk voelt in het SAL.

Contact:

Tel.: 03/480 17 66 (algemeen & secundair 3de graad)

Tel.: 03/491 97 92 (secundair 2de graad)

CLB

Het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding) helpt je gratis en discreet met:

 • het leren en studeren
 • de onderwijsloopbaan
 • de preventieve gezondheidszorg
 • het psychisch en sociaal functioneren

Contact:

CLB ami2

Kardinaal Mercierplein 13, 2500 Lier

Tel.:03/480.80.18
lier@clb-ami2.be

Naar de website van het CLB >>

Klastitularissen

Leerlingenbegeleiders

Interne coach

Studiebegeleiders

Drugpreventieteam

Pestpreventieteam

CLB

Amy, 16 jaar

“Op elk moment kan ik bij de leerlingbegeleiding terecht. Het is voor mij een warme, veilige plek waar er echt naar mij geluisterd wordt. Al is het soms maar om mijn hart te luchten …”

Het directieteam

Mevr. Sabine De Keyser

Directeur

Mevr. Liesbet Rommes

Afdelingsdirecteur