Opleidingen << Biotechnieken

Biotechnieken

✓ Dubbele finaliteit

✓ domein STEM

✓ Meteen werken of verder studeren

Hou je van chemie, laboactiviteiten en biochemische processen? Werk je graag nauwkeurig en heb je oog voor detail? En ben je er nog niet uit of je nadien meteen wil gaan werken of verder wil studeren? Dan is Biotechnieken een goede keuze. Je krijgt een brede algemene vorming en focust op wetenschappelijke vakken als biologie, chemie, fysica, labo- en productietechnieken. Je krijgt veel theorie en praktijk. Je leert problemen onderzoeken, analyseren en oplossen aan de hand van de wetenschap. Zo word je de ideale labomedewerker of operator van morgen.

Wat leer je

Brede basisvorming

Veel chemie: verband structuur en eigenschap van stoffen, classificatie anorganische en eenvoudige organische stoffen, chemische formules en reactievergelijkingen opstellen, stoichiometrisch rekenen, labovaardigheden

Veel wiskunde: beschrijvende statistiek, goniometrie en vectoren

Veel biologie: labovaardigheden

✓ Vaardigheden die je als toekomstig labomedewerker of operator kan gebruiken

✓ Toegepaste fysica met een focus op elektromechanica

✓ Sturings-, meet- en regeltechniek

✓ Proces- en productietechnologie gericht op de industrie: fluïdomechanica van pneumatische en hydraulische systemen, thermodynamica, meettechniek, werking en sturing van productie- en procesinstallaties, veiligheids- en kwaliteitszorg.

Wat is het verschil tussen Biotechnieken en Biotechnische wetenschappen?

In beide richtingen staan biologie, chemie en fysica centraal. Je doet in beide richtingen experimenteel onderzoek in het labo.

In Biotechnieken focus je vooral op labo- en STEM-vaardigheden en het analyseren van biochemische productieprocessen. Je werkt aan vaardigheden die je in het werkveld nodig hebt omdat je meteen na de opleiding kan gaan werken.

De richting Biotechnologische STEM-wetenschappen is theoretischer en meer wiskundig onderbouwd. Als je hiervoor kiest, is het de bedoeling dat je nog verder studeert.

 3 BT4 BT
algemene vorming  
godsdienst22
aardrijkskunde11
geschiedenis11
lichamelijke opvoeding22
MEAV *1
wiskunde **33

talen
  
Nederlands44
Engels22
Frans22

specifieke vorming
  
biologie met labo32
chemie met labo33
fysica met labo23
labo- en productietechnieken56
seminarie wetenschappen11

totaal

32

32

* maatschappelijke, economische en artistieke vorming
** ook gedeeltelijk specifieke vorming

wtenschappen

Ervoor?

Je bent geslaagd in de eerste graad.

Erna?

Als je geslaagd bent in de tweede graad Biotechnieken, kan je verder naar het 5de jaar Biotechnologische en chemische technieken.

Deze opleiding iets voor jou?

Heb je nog vragen?
Contacteer ons >>

Wil je inschrijven?
Kom langs >>